V neděli 18. 8. komentoval papež František evangelium (srov. Lk 12,49-53) v rámci promluvy před polední mariánskou modlitbou na nám. sv. Petra:

Zdroj: https://pixabay.com/cs/photos/prskavka-hospod%C3%A1%C5%99stv%C3%AD-ruce-677774/

Drazí bratři a sestry,

v dnešním evangeliu (srov. Lk 12,49-53) užívá Ježíš obrazu ohně. Říká: »Oheň jsem přišel vrhnout na zem, a jak si přeji, aby už vzplanul« (v.49). Tato slova mají pomoci učedníkům vzdát se lenosti, apatie, lhostejnosti a uzavřenosti a přijmout oheň Boží lásky, která – jak podotýká sv. Pavel – »je nám vylita do srdce skrze Ducha svatého« (Řím 5,5). Je to totiž právě Duch svatý, kdo působí, že máme lásku k Bohu a bližnímu. 

Ježíš vylovuje své přání: přinést na zem oheň Otcovy lásky, která rozněcuje život a skrze niž je člověk spasen. Ježíš nás volá, abychom ve světě šířili oheň, díky němuž budeme rozpoznáni jako Jeho opravdoví učedníci. Oheň lásky, který roznítil ve světě Kristus skrze Ducha svatého, je ohněm, který nezná hranice a je všeobecný. Bylo to patrné už od prvních dob křesťanství: svědectví evangelia se šířilo jako blahodárný požár, překonávající každé rozdělení mezi jednotlivci, sociálními kategoriemi, lidmi a národy. Svědectví evangelia pálí, spaluje každou formu partikularismu a uchovává lásku takovou, aby byla otevřena všem a nakloněna chudým a vyloučeným.

Přilnutí k ohni lásky, který Ježíš přinesl na zem, proniká celou naši existenci a požaduje, abychom se klaněli Bohu a byli ochotni sloužit bližnímu. A takto – klaněním se Bohu a službou bližnímu – se evangelium opravdu projevuje jako oheň, který zachraňuje a mění svět tím, že mění srdce každého.

Plný text znění promluvy naleznete zde: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29780