Zdroj: https://pixabay.com/cs/

V úterý 8. 10. kázal papež v kapli Domu sv. Marty. V kázání komentoval příběh proroka Jonáše, který byl čten v liturgii během minulého týdne.

V příběhu je popsán konflikt mezi Bohem a Jonášem, který byl Bohem poslán do města Ninive, aby tam hlásal obrácení pod hrozbou Hospodinova trestu. Jonáš Boha neposlechl a rozhodl se odplout do svého rodného města. Během bouře byl však posádkou lodi hozen do moře, kde jej na tři dny pohltila velryba a nakonec vyvrhla na břeh.

Poté Jonáš Hospodina poslechl a vydal se do Ninive (Jon 3,1-10), kde lidem prorokoval zkázu. Ninivští obyvatelé však varování vzali vážně a obrátili se. 

Tentokrát tvrdohlavý Jonáš vykonal svůj úkol dobře – komentoval papež František – ale následně se rozhněval na Hospodina za to, že je milosrdný (Jon 4,1-11). Jonáš totiž řekl [Bohu]: raději zemřu, než bych pokračoval ve službě tobě, který nakonec děláš opak toho, co jsi mne poslal prorokovat (Jon 4,2-3).“ 

Poté, co Jonáš vyslovil tato slova k Hospodinu, opustil Ninive, postavil si chýši z keře, v jehož stínu čekal, zda Bůh město zničí. Hospodin však namísto toho nechal uschnout onen keř, takže prorok ztratil útočiště před sluncem a rozhněval se na Hospodina znovu. Hospodin na to řekl: »Tobě je líto keře… [...] a já bych se neměl smilovat nad velkým městem?«. 

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Papež úryvek komentoval: „Dialog mezi Bohem a Jonášem je dialogem dvou umíněnců. Zatímco Jonáš je umíněný v přesvědčeních své víry, Hospodin je umíněný ve svém milosrdenství. Hospodin nás nikdy neopustí. Klepe na dveře našeho srdce až do konce. Jonáš byl paličatý a pojímal víru podmíněně. Připomíná křesťany, kteří si kladou podmínky. Podmiňováním Boha, víry a Božího působení se mnozí křesťané uzamykají do svých pojmů a nakonec uvíznou v ideologii, kterou preferují před vírou; mají strach svěřit se do rukou Božích.

Papež kázání uzavřel slovy: „Jonášův příběh prezentuje dva postoje. Postoj těch, kteří jsou schouleni ve svých ideologiích; a postoj těch, kdo ukazují Pána, který se přibližuje všemu. Pán nechová ošklivost vůči věcem, naše hříchy v něm nepůsobí odpor. Přibližuje se ke všemu jako k malomocným. On totiž přišel uzdravit, přišel zachránit, nikoli zavrhnout.

Zdroj: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=30024

Plný text kázání naleznete zde:

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=30024

Autor: Maajenka