Zdroj: https://pixabay.com/cs/

V pondělí 30. 9. kázal papež František v kapli Domu sv. Marty. V kázání vyzval k péči o děti a o staré lidi, a to jak v rodinách, tak ve společnosti jako celku. Podotkl, že odmítání věnovat pozornost dětem a starým lidem, protože nejsou produktivní, není znakem Boží přítomnosti.

Papež v kázání komentoval první liturgické čtení z knihy proroka Zachariáše (Zach 8,1-8):

První čtení popisuje příznaky Hospodinovy přítomnosti, která nás zlidšťuje a umožňuje nám uzrát. Příznakem kvetoucího života je hojnost dětí a starců, hojnost života v rodinách a ve společnosti.

Pokud se v rodinách a ve společnosti nachází úcta, péče a láska k životu, pokud se lid stará o nemohoucí, staré i mladé, opatruje je jako poklad, je to znamení Boží přítomnosti a příslib budoucnosti. 

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Když národ zestárne a je bez dětí, když zjistíme, že v nějaké zemi je více lidí v důchodu než pracujících, je to tragické. Dnes mnoho zemí prožívá demografickou zimu. 

Tragické je také to, že se spolu s nedbalostí péče o staré lidi ztrácí tradice, která není muzeem starožitností, nýbrž lekcí a zárukou budoucnosti, mízou kořenů dávající stromu vzrůst, nést květy a plody. 

Jádrem Božího poselství je kultura naděje, kterou prezentují staří a mladí společně. Oni jsou jistotou přežití národa, vlasti a církve.

Nikdy nezapomenu na stařenku v jednom rumunském městě, když na mne pohlédla z pod šátku a nesla v náruči vnuka, kterého mi ukazovala jako by říkala: »To je moje vítězství.« Ten obraz obletěl svět a řekne víc, než toto kázání. 

 

Zdroje: 

https://www.vaticannews.va/en/pope-francis/mass-casa-santa-marta/2019-09/pope-mass-casa-santa-marta.html

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29983

 

Autor: Maajenka