V neděli 6. 10. promlouval papež František na Svatopetrském náměstí před modlitbou Anděl Páně. V promluvě komentoval nedělní evangelium (Lk 17,5-10). Mimo jiné řekl: 

Zdroj: https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2019-10/pope-at-angelus-living-our-faith-in-an-attitude-of-service.html

Dnešní evangelium (srov. Lk 17,5-10) prezentuje téma víry pomocí dvou obrazů: hořčičného zrnka a ochotného služebníka. 

V prvním obraze Ježíš poukazuje na to, že i víra velikosti hořčičného zrnka má sílu vytrhnout z kořenů morušovník a přesadit ho do moře, protože nic není nemožné pro toho, kdo má víru. Takový člověk totiž nespoléhá na svoje síly, nýbrž na Boha, který může učinit všechno. 

Přirovnáváním víry k hořčičnému zrnu Ježíš ukazuje pravou víru, která ve své pokoře vnímá velkou potřebu Boha a ve své nepatrnosti se Mu v naprosté důvěře odevzdává. 

Opravdová víra nám umožňuje nahlížet s nadějí na střídavé životní dění a přijímat také porážky a utrpení s vědomím, že zlo nikdy nemá a nebude mít poslední slovo.

Jak ale rozpoznat, zda máme ryzí víru? 

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Ježíš ukazuje, že měřítkem víry je služba. V podobenství o ochotném služebníku vysvětluje, jak se má věřící vztahovat k Bohu: naprosto se odevzdat do Jeho vůle, bez kalkulů, nároků a očekávání. Tento postoj k Bohu se pak odráží také ve způsobu služby – v radosti ze služby jedněch druhým. Právě v ní nacházíme svoji odměnu - nikoli v uznání a výdělcích, které ze služby mohou plynout. 

V závěru příběhu Ježíš učí: »Tak i vy, až uděláte všechno, co vám bylo přikázáno, řekněte: „Jsme jenom služebníci. Udělali jsme, co jsme byli povinni udělat“« (v.10). »Jsme jenom služebníci« je výraz pokory a ochoty, která církvi velice prospívá a ukazuje nám správný postoj, jak si počínat: sloužit pokorně podle příkladu, který nám dal Ježíš (srov. Jan 13,3-17).

Zdroje:

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=30017

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2019-10/pope-at-angelus-living-our-faith-in-an-attitude-of-service.html

 

Autor: Maajenka