Zdroj: https://pixabay.com/cs/

V neděli 20. října promlouval papež František před modlitbou Anděl Páně na Svatopetrském náměstí. 

V promluvě komentoval čtení této neděle a připomněl 100. výročí vydání apoštolského listu Benedikta XV. Maximum illud o šíření víry po celém světě. U příležitosti tohoto výročí vyhlásil papež František před dvěma lety letošní říjen za mimořádný misijní měsíc. V promluvě papež mimo jiné řekl:

Drazí bratři a sestry, 

druhé liturgické čtení této neděle nám prezentuje pobídku, kterou apoštol Pavel adresoval Timotejovi: »Hlásej slovo! Přicházej s ním, ať je to vhod či nevhod, usvědčuj, zakazuj, povzbuzuj s všestrannou trpělivostí a znalostí nauky« (2 Tim 4,2). Tón je důrazný: Timotej má pocítit, že je zodpovědný za zvěstování Slova. 

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Světový den misií, který připadá na dnešek, je příležitostí, aby si každý pokřtěný hlouběji uvědomil nezbytnost spolupracovat s novým úsilím na hlásání Slova, hlásání Božího království.

Poselství Benedikta XV. je i v dnešním kontextu aktuální a vybízí nás, abychom překonali pokušení každé sebevztažné uzavřenosti a otevřeli se radostné novosti evangelia. 

V naší době jsou věřící povoláni šířit všude a s novým rozmachem dobrou zprávu, že v Ježíši milosrdenství vítězí nad hříchem, naděje nad strachem a bratrství nad nevraživostí. Kristus je náš pokoj a v Něm je každé rozdělení přemoženo, pouze v Něm je spása každého člověka a každého národa.

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Nezbytnou podmínkou plného života v misijním poslání je modlitba, vroucí a nepřetržitá modlitba podle ponaučení, které podává Ježíš také v dnešním evangeliu, kde vypráví podobenství o tom, »že je třeba stále se modlit a neochabovat« (Lk 18,1). 

 

 

 

Zdroje: 

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=30085

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2019-10/pope-at-angelus-hear-the-call-to-mission-towards-all-peoples.html

Autor: Maajenka