Zdroj:https://pixabay.com/cs/

Dnes kázal papež František při ranní mši svaté v kapli Domu sv. Marty:

V kázání komentoval první liturgické čtení (Ag 1,1-8). Prorok Aggeus v něm vyzývá věřící lid, který se po návratu z babylonského exilu uzavřel do svého pohodlí a odkládal stavbu nového chrámu: »Vy máte pro sebe čas, abyste bydleli v domech s vykládaným stropem. Hospodinův dům má však zůstat pustý? Zamyslete se nad svým jednáním!«. 

Papež text komenoval:

Prorok Aggeus se snaží pohnout srdcem líného a rezignovaného lidu. Chrám byl v troskách a srdce lidu zahořklo. Nechtělo se jim vstát a dát se do díla, nehledali pomoc u Boha.

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Takové bylo drama tohoto lidu. I dnes na nás často doléhá duchovní vlažnost a lhostejnost k životu a říkáme: „Ano, Pane, dobře.. ale pomalu, nechme to tak... Zítra to udělám“ a totéž se pak říká zítra i pozítří. Takový život odkládá rozhodnutí srdce k obrácení a změně života. 

Mnozí tak promarňují svůj život, hlídají si jen svůj vlastní pokoj a klid. Je to však pokoj hřbitovní. Upadneme-li do postoje duchovní vlažnosti, pak měníme svůj život na pohřebiště. Schází život. Je to pouze uzavřenost před problémy jako u těch, kteří žili mezi troskami chrámu a říkali si: neriskujme, nechme to tak. Jsme už zvyklí tak žít.

Stejně tak tomu bývá i u nás. Jsou to i maličkosti, které váznou, ale Pán chce, abychom se změnili. Žádá po nás obrácení, které často odkládáme na zítřek.

Prosme Pána o milost procitnout z ducha vlažnosti a nebýt polovičatými křesťany utěšujícími se fingovaným vnitřním klidem, který nepřináší plody.

 

Plný text znění kázání naleznete zde: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29966

Autor: Maajenka