Zdroj: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29749

V sobotu 3. 8. se s papežem Františkem setkalo téměř pět tisíc evropských skautů a skautek ve věku 17 až 21 let účastnících se mezinárodního setkání skautů Euromoot. Tohoto setkání se zúčastnili také mnozí skauti z České republiky. 

Všichni mladí účastníci skautského setkání putovali v předchozím týdnu po stopách několika světců a prošli poutními stezkami italských krajů. Audiencí s papežem Františkem jejich setkání a putování vyvrcholilo. Papež František k mladým skautům promluvil: 

Pavel z Tarsu, Benedikt z Nursie, Cyril a Metoděj, František z Assisi, Kateřina Sienská. Co měli tito lidé společného? Nečekali nic od života ani od druhých, ale důvěřovali Bohu a riskovali. Vydali se v sázku, vykročili na cestu, aby uskutečnili sny, které ještě po staletích prospěly také nám, vám i všem. Darovali život, nešetřili si ho pro sebe. 

Rád bych Vám předal pětici Ježíšových slov: Dávejte a bude vám dáno (Lk 6,38). Tato slova jsou prostá, ale udávají jasný směr - životní program. 

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Pro Ježíše není výchozím bodem vlastnictví. Darem se trénuje a odlehčuje srdce. Majetek srdce zesvětšťuje a naplňuje tukem. Dát znamená vydat se do terénu, abychom světu darovali trochu dobra. 

Ježíš tě činí šťastným v nitru, nikoli zevně. Dává ti to, co ti nemůže dát žádná věc. Poslední model smartphonu, nejrychlejší auto a módní oblečení kromě toho, že si s nimi trvale nevystačíme, nám nikdy nedají radost z toho, že jsme milováni a milujeme. A v tom spočívá pravá radost.

Dar je tedy tajemstvím života, který nám skutečně patří jedině tehdy, pokud jej darujeme. 

Plný text znění promluvy naleznete zde: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29749

Na sobotní audienci s papežem reprezentovala české skauty Eliška Peřichová, která se s papežem Františkem setkala osobně a poděkovala mu.