Zdroj: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29844

V neděli 1. září se sešlo na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu několik tisíc lidí, aby naslouchali papežovým slovům před modlitbou Anděl Páně. V promluvě papež komentoval nedělní evangelium (srov. Lk 14,1.7-14), v němž Ježíš předložil dvě podobenství o hostech na hostině:

Drazí bratři a sestry, 

evangelium této neděle (srov. Lk 14,1.7-14) popisuje Ježíše na návštěvě v domě jednoho z předních farizeů. Ježíš si všiml snahy pozvaných vybírat si přední místa. Jedná se o častý jev i v současnosti, a to nejen mezi hosty pozvanými k jídlu. Většinou se vyhledávají přední místa pro potvrzení domnělé nadřazenosti jedněch nad druhými. Snaha získat přední místo však poškozuje společenství, protože škodí bratrství. 

Ježíš vypráví dvě podobenství. První je určeno tomu, kdo je pozván na hostinu, a vybízí jej, aby nehledal přední místo, protože by »mohl být pozván někdo vzácnější než ty, a ten, kdo pozval tebe i jeho, by přišel a řekl ti: „Uvolni mu, prosím, místo“ a jdi dozadu! Tu bys musel s hanbou zaujmout poslední místo« (v. 8-9). Ježíš učí opačnému postoji: »Když budeš pozván, jdi si sednout na poslední místo, takže až přijde ten, který tě pozval, řekne ti: „Příteli, pojď si sednout dopředu!« (v.10). Není třeba usilovat o pozornost a vážnost druhých, ale spíše ji dopřát těm druhým. Ježíš nám ukazuje cestu pokory. Musíme se učit pravé pokoře, protože je to nejvíce autentická cesta, která umožňuje navazovat autentické vztahy.  

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

V druhém podobenství se Ježíš obrací na toho, který zve, a zaměřuje se na způsob výběru pozvaných. Říká: »Když strojíš hostinu, pozvi žebráky a mrzáky, chromé a slepé. A budeš blahoslavený, protože oni ti nemají čím oplatit« (v.13-14). Zde Ježíš ukazuje, že křesťanská je pokorná štědrost. Lidská odměna může vztahy falšovat a komercializovat. Zavádí totiž osobní zájem do vztahu, který by měl být štědrý a zdarma. Ježíš vyzývá k nezištné štědrosti, aby nám otevřel cestu k radosti z účasti na lásce samého Boha, který nás všechny očekává na nebeské hostině.

Plný text znění papežovy promluvy naleznete zde: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29844