Zdroj: https://pixabay.com/cs/

První neděli v září 2019 proběhl Světový den modliteb za péči o stvoření. Tento den zahájil ekumenickou iniciativu s názvem Čas stvoření, která právě probíhá a bude trvat do 4. října. 

U příležitosti zahájení této iniciativy napsal papež František krátké poselství:

Přišel čas činit pokání a obrátit se, vrátit se ke kořenům, uvědomit si, že jsme milovaná stvoření Boha, který nás ve své dobrotě volá k lásce a k životu.

Lidská odpověď na dar stvoření byla poznamenána hříchem. Namísto setkání a sdílení se stvořený svět stal dějištěm soupeření a konfliktů. 

Zažíváme zneklidňující jevy související s degradací životního prostředí. Zapomněli jsme, že jsme stvoření učiněná k Božímu obrazu obývající se svými bratřími jediný společný dům. 

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Každý z nás bychom měli reflektovat svůj životní styl, upustit od plýtvání a rozhodnout se pro prostší způsob života, zvolit čistou energii a udržitelné hospodářství. 

Odmítněme chamtivost konzumu a nároky na všemohoucnost, cesty smrti. Vydejme se na prozíravé cesty provázené zodpovědným sebezapřením dnes, abychom mohli garantovat životní perspektivy pro zítřek. Mysleme na budoucnost pro všechny. 

Každý křesťan se může stát tenkým vláknem v síti života, jež zahrnuje všechny lidi. Vnímejme tuto odpovědnost a vezměme si k srdci v modlitbě starost o stvoření. 

Plné znění papežovy výzvy naleznete zde: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29850

Autor: Maajenka