V neděli 21. 7. promlouval papež František před modlitbou Anděl Páně na Náměstí sv. Petra o propojení postojů Marie a Marty:

Drazí bratři a sestry,

v dnešním čtení vypráví sv. Lukáš o Ježíšově návštěvě v domě Marty a Marie (srov. Lk 10, 38-42). Přivítají ho a Marie usedne k jeho nohám, aby mu naslouchala. Nechá všechno stranou, aby byla Ježíšovi nablízku. 

Zdroj:https://pixabay.com/cs/

Nikoho z nás, stejně jako Marii, by žádné zaměstnání či obavy neměly vzdalovat od Ježíše. Všechno má ustoupit, když On přichází navštívit náš život. 

Když mu opravdu nasloucháme, rozplývají se mračna a pochybnosti a zůstává místo pro pravdu, strachy ustupují pokoji a rozmanité životní situace se usazují na správné místo. Když Pán přichází, urovnává vždycky věci také v nás.

Ve scéně Marie, kdy Marie sedí u Ježíšových nohou, sv. Lukáš ukazuje postoj modlitby člověka, který dokáže přebývat v Kristově přítomnosti, aby ho poslouchal a vstupoval s Ním v soulad. 

Jde o to zastavit se během dne, usebrat se v tichu na pár minut, abychom učinili místo pro Pána, který “prochází kolem” a setrvali s Ním na chvíli “v ústraní”, a poté se vrátit s větším pokojem a s obnovenými silami k věcem všedního dne.

Když Ježíš chválí chování Marie, která “si vybrala nejlepší úděl”, jako by říkal každému z nás: “Nenech se převálcovat tím, co musíš dělat, ale nejprve poslouchej Pánův hlas, abys dobře vykonával úkoly, které ti život přidělil.”

Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Druhá ze sester – Marta byla podle slov sv. Lukáše tou, která přijala Ježíše (srov. v. 38). Marta měla charisma pohostinství. Zatímco totiž Marie naslouchá Ježíšovi, zabývá se Marta mnoha věcmi. Proto jí Ježíš říká: “Marto, Marto! Děláš si starosti a znepokojuješ se pro mnoho věcí” (v. 41). Těmito slovy Ježíš neodsuzuje služebný postoj, ale shon, s nímž ho někdy prožíváme. 

Tento úryvek z Písma nám připomíná, že moudrost spočívá ve skloubení těchto dvou prvků: kontemplace a akce. 

Marta a Marie nám ukazují cestu. Je třeba slučovat tyto dva postoje: “setrvávat” u Ježíšových nohou, abychom mu naslouchali, když odhaluje tajemství věcí. A současně být starostliví a připravení uhostit Ho, když prochází kolem a klepe na naše dveře s tváří přítele, který potřebuje okamžik spočinutí a bratrství.

Nejsvětější P. Maria kéž nám dá milost milovat a sloužit Bohu a bratřím s rukama Marty a srdcem Marie, abychom v naslouchání Kristu mohli být tvůrci pokoje a naděje.

Plný text znění promluvy naleznete zde: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29706