Zdroj: https://pixabay.com/cs/

Fórum mládeže je v církvi již tradičně zavedený způsob setkávání a konfrontace mladých lidí. Zpravidla se uskutečňuje těsně před konáním Světových dní mládeže. V případě aktuálně probíhajícího fóra s názvem „Mladí v akci v synodální církvi“ došlo ke změně načasování i účelu. 

Jedná se o třídenní Fórum mládeže, které začalo včera v Římě a navazuje na biskupskou synodu o mladých lidech, jejich víře a rozlišování povolání, která proběhla v Římě v říjnu 2018. Toto Fórum mezinárodního charakteru organizuje církevní Úřad pro rodinu, laiky a život. Bylo svoláno za účelem pokračování vatikánské synody o mladých a diskuse nad cestami a způsoby, jak začlenit závěry z říjnové synody a z nich plynoucí papežské exhortace Christus Vivit do života církve. 

Na Fórum dorazilo 246 delegátů ve věku 18 až 29 let. Delegáti přijeli ze 109 zemí. Fóra se účastní i zástupci mladých z České republiky spolu s o. Janem Balíkem, poradcem Úřadu pro rodinu, laiky a život. Mezi účastníky Fóra patří také 18 mladých, kteří byli přítomni na říjnové biskupské synodě jako auditoři, a 15 odpovědných za pastoraci mládeže v různých zemích. Do Fóra byli přizváni také zástupci velkých církevních hnutí a nadnárodních společenství, aby mohli sdělit své zkušenosti.

Zdroj: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29577

Bohatý program Fóra, ve kterém nechybí mnohé přednášky a diskuse ve skupinách na témata Fóra, je možné sledovat přes sociálních sítě. 

Ve středu 19. června program zahájili kardinál Kevin Farrell, prefekt organizujícího Úřadu, a kardinál Lorenzo Baldisseri, generální sekretář biskupské synody. Ve čtvrtek 20. června se hovořilo o posynodální exhortaci Christus Vivit. V pátek bude vyhrazen čas pro mladé delegáty, kteří přednesou své příspěvky o konkrétních přínosech synody i exhortace ve svých domovských zemích a diecézích.

Celé setkání vyvrcholí papežskou audiencí v sobotu 22. 6.

 

Zdroj: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29577