Zdroj: https://www.vaticannews.va/en.html

Minulý týden od čtvrtka do soboty probíhalo nedaleko Říma Mezinárodní fórum mládeže. Fóra se zúčastnilo kolem dvou set mladých delegátů biskupských konferencí z celého světa. Českou republiku na Fóru reprezentovali Ondřej Elbel a Marie Jenišová, spolu s o. Janem Balíkem, poradcem vatikánského Úřadu pro laiky, rodinu a život.  

Fórum navázalo na synodu o mladých lidech, která proběhla v Římě v říjnu 2018 a na papežskou exhortaci Christus Vivit. Ta vzešla právě z říjnové synody a byla ústředním tématem diskusí Fóra. Český překlad Christus vivit vyjde letos v červenci.

Celé Fórum vyvrcholilo v sobotu 22. 6. papežskou audiencí. Svatý otec přijal účastníky Fóra a promlouval k nim. Mimo jiné pronesl: 

Drazí mladí, 

vy jste dneškem Boha, dneškem církve! Církev Vás potřebuje, aby mohla být plně sama sebou. Nejste pouze budoucností, ale dneškem.

Ve světě, kde je čím dál víc rozdělení, která vedou k nepřátelství a válkám, musí mladí lidé nést poselství jednoty.

Mladí, jste povoláni nést Boží světlo do temných nocí tohoto světa, které zakoušejí mnozí lidé, kteří dosud nepoznali radost z nového života v Kristu.

Čím víc Krista poneseme druhým, tím více budeme pociťovat jeho přítomnost v našich životech.

Proto vás vyzývám: nalaďte se na Boží hlas, který vás vybízí k tomu, abyste vstali a pokračovali po cestách, které pro vás Bůh připravil. Stejně jako Maria, a ve spojení s ní, můžete každý den přinést ostatním lásku a radost.

Zdroj: https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29588

Papež František v promluvě zveřejnil také motta dnů mládeže, které se v církvi konají každý rok na Květnou neděli. Pro příští rok je mottem Boží slovo z Lukášova evangelia (srov. 7:14): „Mládenče, pravím ti, vstaň.“ Na rok 2021 je připraveno motto ze Skutků apoštolů (srov. 26:16): „Vstaň! Učiním z tebe svědka toho, co jsi spatřil“. Roku 2022, v rámci kterého proběhne celosvětové setkání mládeže v Lisabonu, bude setkání mládeže provázet slovo z Lukášova evangelia (1:39): „Maria se vydala na cestu a spěchala“.

V závěru promluvy papež vyzval k přípravě na Světové dny mládeže v Lisabonu skrze rozjímání zmíněných úryvků z evangelia vybraných za motta dnů mládeže. Papež vyslovil také své přání, aby nastalo harmonické propojení mezi post-synodální cestou, která započala po skončení říjnové synody o mládeží a následném vydání Christus Vivit, a cestou přípravy na setkání v Lisabonu.