V neděli 9. 6. budeme v církvi slavit Letnice, seslání Ducha svatého. V tento den si připomeneme událost, kdy deset dní po nanebevstoupení Kristově sestoupil Duch svatý na apoštoly, kteří dostali v Duchu svatém sílu vyjít opět mezi lid a neohroženě zvěstovat evangelium lidem. Letnice jsou vyvrcholením a naplněním události Velikonoc. Bůh skrze Ducha svatého působí v církvi dodnes. 

Minulý týden promlouval o Duchu svatém papež František v rámci kázání při ranní mši svaté v kapli Domu sv. Marty:

I když život mnohdy není jednoduchý a přichází těžkosti, vždy je možné je překonat díky blízkosti a síle Ducha Svatého: v každodenním dialogu s Duchem svatým. 

Zdroj: Pixabay Creative Commons

Těsně před tím, než Ježíš odešel do nebe, dal učedníkům opravdovou katechezi o Duchu svatém. Evangelium (Jan 16,5-11) nám totiž ukazuje Ježíše těšícího apoštoly v zármutku nad jeho oznámením, že odchází k Otci. Ježíš je ten, který je utěšuje pravdou. Vysvětluje jim totiž, že je pro ně dobré, aby odešel, protože jim tak pošle Ducha svatého - Přímluvce. Tento zármutek není křesťanským postojem. Proto ho Ježíš apoštolům vytkl. Ve vstupní modlitbě jsme prosili, abychom byli obnoveni trvalou velikonoční radostí. Přesně zde vstupuje na scénu Duch svatý, který omlazuje.

Ježíš nazval Ducha svatého Přímluvcem. Slovem „přímluvce“ odkazuje na toho, kdo je mi na blízku, podporuje mě tak, abych nespadl, ale šel dál a uchoval si mladost Ducha. Křesťan je tedy vždy mladý. Jakmile začne srdce křesťana stárnout, začíná se tím umenšovat i jeho povolání. Buď jsi mladý srdcem a duší, nebo nejsi plně křesťanem.

Duch svatý je ten, který uschopňuje a posiluje k nesení kříže. To můžeme vidět na události ze Skutků apoštolů (Sk 16,22-34), která se stala Pavlovi a Sílovi. Byli zatčeni a uvězněni. Ve vězení však zpívali Bohu chvalozpěvy navzdory jejich situaci. Tohle je mladost. Mládí vždy umožňuje dívat se vpřed s nadějí. Aby však člověk dokázal zaujímat postoj této mladosti, je třeba vést každodenní dialog s Duchem svatým, který je stále s námi! Tento obrovský dar nám Ježíš zanechal: oporu, která nám umožňuje jít dál.

Zdroj: Radio Vaticana

Třebaže jsme hříšníci, Duch svatý je ten, kdo nám umožňuje litovat a hledět vpřed. Mluv tedy s Duchem svatým, který tě podporuje a obnovuje tvou mladost. 

Hříchem se stárne: stárne duše, stárne všechno. Duch svatý nás udržuje mladé. Nikdy není třeba podléhat smutku. V životě přicházejí těžké situace, ale Duch nám je pomáhá překonat, a to včetně mučednictví.

Prosme Pána, abychom neztráceli tuto obnovenou mladost a nestali se křesťany, kteří odešli do penze a ztratili křesťanskou radost. Křesťan nikdy neodchází do penze. Křesťan žije, protože je mladý, pokud je pravým křesťanem.

Plný text kázání naleznete v anglickém jazyce zde: http://w2.vatican.va/content/francesco/en/cotidie/2019/documents/papa-francesco-cotidie_20190528_christians-areever-youthful.html