Neděle „Dobrého Pastýře“ byla v církvi letos slavena 12. 5. 2019. 

Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu pronesl papež František promluvu k této neděli. Komentoval v ní nedělní evangelium (srov. Jan 10,27-30) o Dobrém Pastýři. Mimo jiné řekl:

Zdroj: Radio Vaticana

V evangeliu (srov. Jan 10,27-30) se Ježíš prezentuje jako pravý Pastýř Božího lidu. Mluví o vztahu, který jej pojí s ovcemi stádce, tedy s jeho učedníky. Zdůrazňuje skutečnost, že jde o vztah vzájemného poznání. 

Moje ovce slyší můj hlas; já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život. Nazahynou navěky (Jan 10,27-28).

Čteme-li tyto věty, vidíme, že Ježíšovo dílo je členěno do několika činností: Ježíš mluví, dává věčný život a střeží. Dobrý Pastýř Ježíš je pozorný ke každému z nás, hledá nás a má nás rád, oslovuje nás a zná hlubiny našich srdcí.

Zdroj: Pixabay Creative Commons

Slovesa vyjadřující chování ovcí: „slyší můj hlas", „jdou za mnou" ukazují, jaký postoj máme zaujímat. Slyšet a znát Jeho hlas je výrazem důvěrnosti, která je upevňována v modlitbě, tedy v setkání od srdce k srdci s Ježíšem - Pastýřem našich duší. 

Tato důvěrnost s Ježíšem, otevřenost a rozmluva s Ním v nás posiluje touhu následovat Jej: vyjít z pomýlených stezek, opustit sobecké jednání, ubírat se novými cestami bratrství a sebedarování a napodobovat Jej.

Z této nepřetržité důvěrnosti s naším Pastýřem a z rozmluvy s Ním plyne radost Jej následovat a nechat se od Něho vést k plnosti věčného života.

 

Plný text promluvy a dalších projevů najdete na stránkách Radia Vaticana.